GalleriEKG.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Bedringens vei

Grafiker Eli Hovdenak er kjent for å bruke humor som et virkemiddel i kunsten sin, og Sykepleierprisen 2018 er intet unntak. Med et skrått blikk på folks hverdag har hun laget grafikken Bedringens vei. En heder til Årets sykepleier.

May-Britt Bjørlo Henriksen

maybritt@galleriekg.no

Bilde: Eli Hovdenak med tresnitt «Bedringens vei»

- Motivet skal være til dem, da skal det ikke være av dem. Det er de som skal få det, sier Eli Hovdenak. Hun har tidligere har laget flere priser som  Dronning Sonjas skolepris, Omsorgsprisen og Etablererprisen.

Som kunstner får man en større frihet når man får et oppdrag. Selv om friheten til å eksperimentere øker med oppdrag, jobber hun på samme måte som hun gjør til vanlig.

- Det handler om livet alt man lager. Det er det man vet noe om, og hvordan det er å være menneske.

Fra vugge til grav

- Jeg har en nabo som jobber med helt nyfødte, og barn som er alvorlig sjuke. Som tar vare på dem på vegne av foreldrene. Inspirasjonen hentes både fra dette, og fra gamlinger som ligger på slutten, og de sykepleierne som pleier dem.

Hovdenak er utdannet ved SHKS og Statens Kunstakademi. Hun debuterte i 1985, og har siden hatt en rekke separatutstillinger. 

- Det er hele livsløpet som er er interessant i seg selv. Og skremmende. På steder hvor livet avsluttes må være veldig tungt å jobbe. Samtidig så er man i et livsløp selv. Det er lett å assosiere seg med dem også. Hovdenak mener at sykepleieryrket er et menneskevennlig yrke.

Utsmykninger

Det siste året har Hovdenak hatt flere oppdrag i Hedmark. På Campus Evenstad fikk hun være en del av en nyutbygging hvor hun sto for utsmykking, og før det laget hun en storformat utsmykking til Ottestadhallen i Stange. 

- Det var veldig fint det oppdraget på Evenstad. Jeg visste ikke noe om hva de driver med på Evenstad før denne utsmykningen. Brua over elva ble et sentralt tema i noe av utsmykningen.

- Jeg kjente ikke til verken brua over elva, eller alt det andre de driver med på Campus Evenstad.

Med det tenker hun blant annet på måten de overvåker rovdyrene på. 

Gode tilbakemeldinger

- Jeg fikk veldig fin tilbakemelding på det jeg leverte. Hele bygget vekker begeistring. Det var veldig morsomt å få til kombinasjonen av farge og tresnitt som jeg har jobbet mye med. Når man får et oppdrag vet man at man kan gjøre andre ting. Plutselig får man jobbe stort. Stort format. Et bilde som går over flere etasjer.

Bildene hennes er innkjøpt av flere kunstinstitusjoner bl.a. Norsk Kulturråd, Riksgalleriet og Nasjonalgalleriet samt en rekke kommuner. Hovdenak har utsmykket bl.a. Hunderfossen lekeland. Ullevål pasienthotell, en barnehage på Lillehammer og Kripos i Oslo. Hun har vært medlem av innkjøpskomiteen til Nasjonalgalleriet og jurymedlem ved Statens Høstutstilling

- Nå er det en bildebok, med kulltegning som utgangspunkt, som vil bli tilført farger etterhvert, jeg holder på med. Den handler om å være mørkeredd. Det er jeg. Det eneste positive med dette er at det betyr at man har fantasi. 

Galleri EKG (tidl. Elverum Kunstgalleri) har hatt følgede prosjekter med kunstneren:

·Festspillutstilling i 2010 og lansering av Margrethe Munthes sangbok "Bukke nikke neie" i forbindelse med Munthes150 års jubileum. Utstilling av illustrasjoner av Eli Hovdenak. Samarbeidspartner: Cappelen Damm

·Norsk Skogmuseum og De Nordiske Jakt- og Fiskedagene 50 år: jubileumsgrafikk og profil. Design: Irene Arnestad, Ide/prosjekt: Galleri EKG (Elverum Kunstgalleri)

- Elverum kommune: Jubileusgave

Kunst av Eli Hovdenak SE HER

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke