GalleriEKG.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Besøker Åstvang med en lys historie fra en mørk tid

 

 EN LYS HISTORIE: Teaterstykket handler ikke om krig, men en ung manns reise fra barndom til voksenlivet.  ILLUSTRASJON: Teater Innlandet
 
Historien om førstereisgutten Halvor Skramstad fra de dype skoger er en historie om en unggutt som i 1939 dro til sjøs i en tid hvor krigen ennå ikke hadde kommet til Norge. 
 

May-Britt Bjørlo Henriksen
954 33 557  maybritt@galleriekg.no 

 
Samtidig raste krigen i Europa, og på havet. Teater Innlandets forestilling kunne vært en krigshistorie, men er ikke det. Det er primært en fortelling om overgangen fra det å være en ung gutt til å bli en mann.
 
Stykket forteller historien om 18 år gamle Halvor fra Rena som drar til sjøs i 1939. Vi møter i forestillingen en ung mann fra Østerdalens skoger som gir etter for eventyrlysten, og harde tider hjemme. Som store deler av handelsflåten ble Skramstad fanget over år i en krigssituasjon som store deler av handelsflåten ble det. Han tok som mange andre nysgjerrige unge menn på den tiden hyre på en båt. Han skulle på sin ferd over de sju hav få både sitt første kyss, oppleve et unik kameratskap, bli forelsket og få en verdenskrig tett på. 
 
Gutten fra Åmot ble borte i løpet av årene på sjøen. Årene gikk. Hjem kom en mann som hadde sett verden. Karakteren vi møter er basert på førstereisgutten fra Østerdalens skoger som Jon Michelet har gitt liv til i sine bøker om Skogsmatrosen. Det er dette teateroppsetningen er basert på. 
 
Det er ikke småtteri regissør Janne Langaas har gitt seg i kast med. Forventningene til forestillingen etter Jon Michelets romanserie om Skogsmatrosen er store. 
 
Mathias Calmeyer har laget manuset på bakgrunn av Jon Michelet sin bok om skogsmatrosen Halvor Skramstad fra Rena. Vi får ikke høre hele historien. Det er ikke poenget, men historier fra ungguttens formative år på sjøen i en tid hvor sjømenn ble beordret i krigens tjeneste. Fra skuespillerne, regissør, manusforfatter og den tekniske staben møttes mandag for en seks, sju uker siden, har de alle blitt godt kjent med både manus og hverandre. Stykket legger snart ut på vegen, og har urpremiere på Åstvang Flerbrukshus i Åmot kommune.
 
Teatersjef Langaas formelig gløder når hun forteller om stykket de skal sette opp. Hun har de siste sju årene vært teatersjef ved Teater Innlandet, men hadde for et par år siden regien på Mor mi kjente Willy Nelson, en forestilling som ble svært godt mottatt, og hun fikk blod på tann. Teatersjefen bestemte seg forå gjøre noe kreativt igjen. Forestillingen om skogsmatrosen vil i løpet av senvinteren bli presentert med regi fra hennes hånd.
 
 — Jeg er jo primært et teatermenneske, og trenger å kjenne på kreativiteten. Vi har ikke tenkt å fortelle hele historien om Halvor Skramstad, men vi har funnet historier i Jon Michelets roman som vi tror vil fungere å fortelle fra scenen. Vi er spent på å se hvordan folk ser på det utvalget vi har gjort, sier regissør Janne Langaas.
 

Det er Espen Mauno som ikler seg rollen som  førstereismatrosen Halvor Skramstad, mens John Nyutstumoen har flere roller i tillegg til å være stykkets forteller.

 

Mauno er fra Tromsø, og han har sin skuespillerutdannelse fra Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag. I det han ikler seg rollen som Halvor Skramstad blir utfordringen å manifestere en ung gutt fra et diamentralt forskjellig miljøe enn kystgutten Mauno. I det prøvene starter og pressen får møte ensemblet, er Mauno optimistisk på at han skal klare å fylle rollen.

 
Teater Innlandets nye forestilling har premiere på Åstvang i Åmot den 29. mars, .

 

 

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke