GalleriEKG.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Ble betatt av Helgøya 
etter et Nrk-program

 
INSPIRERT AV TV_PROGRAM: Harald Lyche ble inspirert til å bosette seg på Helgøya når han skulle male maleriene til årets Festpillutstilling.
 
Skrevet av: May-Britt Bjørlo Henriksen
 
Galleri EKG presenterer i år Oslo-kunstneren Harald Lyche som årets Festspill-kunstner under Festspillene i Elverum (FIE) 2017.  
 
 Lyche er en kolorist som malerier i en modernistisk, klassisk tradisjon. Han har denne vinteren malt sine malerier på et jorde på Helgøya. Som man kan lese i sitatet over, velger han å gå ut, inn i motivet, heller enn å stå inne i et atelier for å male.
 
– I løpet av de årene vi har arrangert Festspillutstilling, har vi prøvd å finne noe nytt. Vi holder øye med de vi vet leverer kvalitet, og vi har holdt øye med Harald Lyche i et par år nå. Vi har store forventninger til mottakelsen av utstillingen, sier gallerist Pirjo Birgitta Mursu i Galleri EKG.
 
Inspirasjonkilden
 - En kveld så jeg litt tilfeldig bokprogrammet Brenner og Bøkene på Nrk, som startet med at Hans Olav Brenner kjørte i sin bil på vei mot Helgøya for der å treffe Karin Olssøn. Hun mente å ha Norges eldste lesesirkel. Etter møtet var det opptak fra Hamar Kulturhus og samtale med forfatter Knut Faldbakken. Han fortalte om sitt arbeide med sin siste bok der han benyttet sin lokalkjennskap til området som ramme for fortellingen. Han forklarte meget vakkert om Mjøs-lyset og om hvordan solen gikk ned over Helgøya om vinteren. Programmet ble værende i meg. Etter noen dager gikk jeg inn på NRK Nett-tv for å se igjen. Det Faldbakken snakket om, det å benytte seg av det lokalt kjente resonnerte i meg. For jeg hadde gjort noe lignende selv. Istedenfor å gå inn i ett hvitt atelier, vekk fra kontekst, hadde jeg gått til. Til de stedene som betød noe for meg. Jeg ville arbeide i en dialog der, forteller Harald Lyche.
 
 I en årrekke har gallerist Mursu ønsket å få kunstnerne til å lage kunst spesielt til utstillingen, og hun er veldig glad for at Lyche nå gjør det. 
 
 – Det er et ekstra krydder at han bor og arbeider på Helgøya i tidsrommet  fra 1.desember 2016  til 15.juli i år, den perioden han maler til Festspill-utstillingen i august, sier Mursu.
 
 Alle verk er olje på lin, produsert utendørs på Helgøya. Maleriene vises på Galleri EKG på Stortorget på Hamar fra 3. august 2017. Utstillingen har fått tittelen Alt er av samme stoff. 

 

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke