Full dekning for Galleri EKGs kunstnre

Flere av Galleri EKGs kunstnere fikk vist bilder i den nye norske filmen, Full dekning, av regissør Arild Andresen med manusforfatter Lars Gudmestad. Filmen har premiere 25. februar.
May-Britt Bjørlo Henriksen
mb@ordogbilde.no
Mens Full deknings skuespillere Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Ellen Birgitte Winther, Thorbjørn Harr, Sara Khorami, Kyrre Hellum og Jan Gunnar Røise i løpet av en vennemiddag beveger seg ut på tynn is, og utfordrer både fordommer, vennskap og parforhold har Galleri EKGs kunstnere: Marianne Boberg, Elisabet Norseng og Inga Blix fått full uttelling for utlånt kunst.
Seriøse
– Da regissør Arild Andresen ringte for å få låne bilder, syntes jeg det var litt merkelig. Akkurat samtidig var det et annet selskap som var ute etter bilder til film, som forsvant da det var snakk om at billedkunstnerne skulle få betalt. Jeg presiserte at om det var aktuelt med utlån, så måtte billedkunstnere få betalt, sier gallerist Pirjo Birgitta Mursu i Galleri EKG.
Andresen forsikret om at de var seriøse, og ville betale hvis de fikk låne bilder.
- Det ble laget kontrakter og oversikt over verkene. Resultatet fikk vi se på førpremieren på Klingenberg i Oslo, sier Mursu.
Hun synes det var morsomt, og veldig smigrende å bli invitert til førpremieren sammen med kunstnerne som har levert bilder.

Ny opplevelse
Marianne Boberg, en av kunstnerne hvis bilde, et grafisk blad «Hus & sky», var en sentral detalj i interiøret på huset på filmsettet i Telenor Arena fikk oppmerksomhet på en måte hun ikke har hatt før.
– Jeg synes det var morsomt å få litt oppmerksomhet på denne måten. Bildet mitt har fått en fin plassering i filmen. Jeg tenkte da jeg leverte det at det fort kunne bli klippet bort. Jeg har aldri hatt med bilder på det viset før. Ikke i noen filminnspilling. Dette er første gang ett av mine arbeider er statist i en film, sier Boberg.
Bildet fungerte meget bra i filmen, der det hang på veggen bak noen av middagsgjestene, som på en blodmånenatt valgte å leke en lek med sine mobiltelefoner.
– Det er en film med undertoner. På slutten ble jeg sittende igjen med tanken på om de hadde lekt leken, eller om de ikke hadde lekt den. Mobilen skapte en utrolig dårlig stemning. Etter middagsselskapet virket det som om ingenting hadde skjedd. Samtidig som det allikevel viser seg å være reelle ting. Filmen har en vending mot slutten som forundrer, sier Boberg.
God bruk av bildene
Gallerist Mursu er fornøyd med utlånet av bilder.
– De har virkelig gjort en god jobb med utsmykningen av huset. De reiste mange ganger mellom Oslo og Hamar for å finne de riktige bildene. Regissøren var svært begeistret for Marianne Bobergs grafikk. Jeg kjenner bildene så jeg synes de fikk en fin eksponering. Vi får en liten oppgave framover med å fortelle publikum hvem som står bak bildene. Premieren på filmen er den 25. februar, sier Mursu.
Noe som imponerte Mursu var hvor gjennomtenkt bruken av bildene er, og hvilke bilder de brukte på settet.
– Det viser at de har hatt topp folk med seg i produksjonen. Det var en positiv erfaring, og det at de inviterte oss på førpremiere var veldig flott. De har åpenbart ikke glemt noen, sier hun.