GalleriEKG.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Gro Dahle briljerte!

Kraften bak Gro Dahles ord gjorde at et begeistret publikum nesten ikke ville stoppe applausen etter hennes Rolf Jacobsen-forelesning på åpningsarrangementet til Nordisk poesifestival. I nærmere en time fjetret hun publikum i Hamar teater.

 

May-Britt Bjørlo Henriksen

mb@ordogbilde.no

 

Det er festivalstemning i Hamar by. Aldri har så mange forskjellige steder i Hamar tatt i mot ordenes magikere som når Nordisk poesifestival - Rolf Jacobsen dagene 2022 nå er åpnet. 

 

Med sin særegne fortellerstemme skaper Dahle et rom hvor ordene transformeres til enkle, besnærende lydbølger som gir resonans hos lytteren. Hvor kampen mot ordene er som blåst bort, og hun, med tilsynelatende enkelhet, maler ordenes bilder med raffinerte pensler. Om det er på tur med tante Gro eller farens kraftylte deklamering av Fanitullen på en fjelltopp . Fra første pust drar Dahles ord oss inn i en magisk verden bestående av ord, sansning og et verbalt landskap hvor hver stavelse blir en opplevelse.

 

Festival-poet Tone Hødnebø nærmest bleknet i sammenligning, selv om hennes ord står som en påle i poesiens landskap. Hamarsing og kulturminister Anette Trettebergstuen som sto for den offisielle åpningen kan prise seg lykkelig over at podiet var hennes før Dahle entret scenen. Ikke før Trettebergstuen ga uttrykk for hvor stas hun syntes det var med en nordisk poesifestival i hjembyen, så lovte hun å opprettholde eventuelle monetære løfter fra valgkampen - om ikke umiddelbart, så i hvert fall over tid. Henrika Ringbom (FI) og Rasmus Nikolajsen (DK) fra våre naboland gjenerobret scenen før Sinikka Langeland spredte sitt slør av skogfinsk magi over publikum.

 

Et særdeles vellykket samarbeid mellom sangeren Sinnikka Langeland og billedkunstneren Tore Hansen tar publikum inn i natten. Et utvalg av Tore Hansens arbeider hvis motivkrets vitner om en tett tilknytning til naturen og skogen - forsterker hver en rune og hvert kantelestykke Sinikka Langeland spiller. Projisert på veggen som en forlengelse av kanteleoppsettet.  Den magiske lyden av Finnskogen materialiseres av Langelands opptreden - og løftes av det konsentrerte og forenklede uttrykket i Hansens arbeider.

 

Poesifestivalen er åpnet, og programmet inviterer til mangfoldige opplevelser på et utall steder fra morgen til kveld.

 

#nordiskpoesifestival #poesifestivalen #poesipåhamar #rolfjacobsendagene

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke