GalleriEKG.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Lager film om festspillkunstner

 MALER OG FOTOGRAF: Fotograf Atle Ilsaas fra v. og maler og festspillkunstner Harald Lyche. Foto: Atle Ilsaas.
 
Filmskaper Atle Ilsaas har fått det ærefulle oppdraget med å lage film om kunstmaler og kunstaktivist, Harald Lyche. Lyche er årets festspillutstiller i Galleri EKG under Festspillene i Elverum.
 
Det er ikke hverdagskost at et privateid galleri kan hente inn en profesjonell filmmaker til å lage en film om en av kunstnerne. Hva er foranledningen til dette, gallerist Pirjo Birgitta Mursu?
 
 – Vi var så heldige at vi har fått sponsorpenger fra Sparebanken Hedmark til å gjøre det. Sparebanken Hedmark gir noen ganger små bedrifter muligheten til å gjøre noe ekstraordinært.
 
 – Nå synes vi det er spennende å få laget en ordentlig film om årets festspillkunstner, Harald Lyche. Det siste halve året har pendlet mellom sitt hjem og familie i Oslo, og en bolig han har leid på Helgøya.
 
 Lyche har denne vinteren og våren blitt nærmere kjent med vær og vind ved Mjøsas bredd. Han har malt sine malerier på et jorde på Helgøya. Hvor det spesielle lyset og fargene med stor intensitet materialiserer seg på lerret gjennom Lyches penselstrøk. Abstraherte, koloristiske landskap slipper fantasien løs, lokker deg til å se ting fra en annen synsvinkel.
 
 Inspirasjonen til å bo og arbeide på Helgøya fikk han via et TV-program på Nrk.
 
– En kveld så jeg litt tilfeldig bokprogrammet Brenner og Bøkene på Nrk, som startet med at Hans Olav Brenner kjørte i sin bil på vei mot Helgøya for der å treffe Karin Olssøn. Hun mente å ha Norges eldste lesesirkel. Etter møtet var det opptak fra Hamar Kulturhus og samtale med forfatter Knut Faldbakken. Han fortalte om sitt arbeide med sin siste bok der han benyttet sin lokalkjennskap til området som ramme for fortellingen. Han forklarte meget vakkert om Mjøs-lyset og om hvordan solen gikk ned over Helgøya om vinteren. Programmet ble værende i meg.
 
 Etter noen dager gikk Lyche inn på NRK Nett-tv for å se det igjen. Det Faldbakken snakket om, det å benytte seg av det lokalt kjente, resonnerte i han.
 
 – For jeg hadde gjort noe lignende selv. Istedenfor å gå inn i ett hvitt atelier, vekk fra kontekst, hadde jeg gått til. Til de stedene som betød noe for meg. Jeg ville arbeide i en dialog der, sier Harald Lyche.
 
 Ilsaas som i flere år har jobbet med å filme for TV, vært medielærer og kursholder skal nå prøve å fange essensen av denne høyst originale maleren som ikke bare har tapt sitt hjerte til en av Mjøsas perler, men som er dypt engasjert i kunstnernes kår og de premissene som legges til grunn for de norske kunstnernes utfoldelse og arbeid. Filmen slippes i god tid før Festspill-utstillingen åpnes i august.

 

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke