GalleriEKG.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Utstillingsaktuell i Galleri EKG

Stort format: Geir Brohjems idé om vidsyn speiles i det nye storformatmaleriet han presenterer på utstillingen. To malerier danner tilsammen et vidstrakt landskap. Foto: May-Britt Bjørlo Henriksen 

 
Hamar-kunstneren Geir Brohjem flyttet for et drygt år siden tilbake til Hamar etter mange år utenbys. I dag lar han seg inspirere av Hedmarks-naturen, og maler landskapsbilder hvor vidsyn blir et stikkord. Han er nå utstillingsaktuell i en maleriutstilling sammen med Annette Narum og Mona Grønstad i Galleri EKG.
 
May-Britt Bjørlo Henriksen
954 33 557   maybritt@galleriekg.no 
 
Vidsyn er ifølge ordboksdefinisjoner (ordbok.uib.no) evnen til å se en sak fra alle sider; med skjønnsom, tolerant innstilling. Mer enn noe annet er det vidsyn, og et bildestandpunkt, som slett ikke er uvanlig, men som på et vis allikevel overrasker i Hamar-kunstner Geir Brohjem sine malerier. Han sier selv at det er åpenheten og vidsynet i Hedmarks-landskapet han søker etter.
 
Han har tidligere vist maleriene sine i flere gallerier på Hamar, inklusive Kunstbanken og tidligere Galleri Hervold. Han var i vinter med på å  Galleri EKGs årlige kollektivutstilling av malerier, og fikk en god mottagelse. 
 
Dras mot Hedemarken
Etter flere år i utlandet bodde Brohjem og familien en tid i Drammen, hvor både han og samboeren, Mona Skjønhaug, som også er utøvende kunstner, hadde eierinteresser og var tilknyttet Galleri Stag på Arena Vestfossen.
 
Brohjem forteller at han i disse årene har utforsket mye med kunsten sin. En tid hadde han en fascinasjon for alkymi, og han har utforsket ikonografitradisjonen. Selv om Brohjem vel sier seg å være religiøs, så er han ikke katolikk, og sluttet etter en stund med å male ikoner. 
 
Motivkretsen har ifølge ham endret seg over tid. En tid var han fryktelig melankolsk, noe som resulterte i malerier med en tung koloritt. Abstraherte landskaper. I dag møter vi ham over en lysere palett, hvor han maler i en naturalistisk, figurativ tradisjon.
 
 – Man kan si at jeg startet med å male abstrakte landskap, noe som nå har endret seg. 
 
 Han forteller at han i flere år, før han kom tilbake til hjemtraktene, beveget seg inn i Hedmarks-landskapet og malte det.
 
 – Da malte jeg Hedmarks-landskapet ut i fra fotografier. Nå kan jeg stå i atelieret i kjelleren og male Mjøsa og tilliggende landskap som jeg ser ut gjennom vinduet. Jeg kommer nok til å ta en dannelsesreise rundt Mjøsa for å bli kjent med området igjen. 
 
Hamar-kunstneren forteller at han er veldig glad i landskapet rundt Mjøsa. Familien bodde på Vestlandet i noen år, men selv om fjord og fjell er majestetiske, er det Hedmarken og det landskapet man finner her i Innlandet, med vide horisonter og mye himmel, han stadig vender tilbake til. Et landskap som innbyr til vidsyn. 
 
 – Jeg har alltid vært inspirert av Munch, men da vi var i England, ble jeg også inspirert av BritPop. Jeg fikk sett andre motiver, og flyttet tilbake til en urban tilværelse i Oslo, hvor jeg ble en urban kunstner som var i atelieret hele tiden. 
 
 Noe bildene lot seg prege av, ifølge Brohjem selv. I dag er det vidsynet, den omsluttende himmelen som vektes i maleriene. 
 
Landskap og håndverk
– Som ung har man null respekt for det som er gjort tidligere, konstaterer Brohjem, som forteller at senere har han følt en dragning mot å studere de gamle mesterne. Lære seg håndverket.
 
 
Landskap: Landskapsmalerier krever mye, og Geir Brohjem mener det er en god arena å møte publikum på. Han har sjelden mennesker med i maleriene sine.  Foto: May-Britt Bjørlo Henriksen
 
 – Jeg synes mange i dag driver med effektmakeri, og jeg følte at jeg på et tidspunkt kanskje også var på veg mot det, men jeg bruker ikke så brede koster lengre. I dag synes jeg ikke det er så gøy å male. Det er noe med motstanden. 
 
 Forholdet til maleriet endres og utvikles. Brohjem sier han har sett så mye navlebeskuende kunst. Noen ganger må man stille spørsmålet om det er så dypt og viktig? 
 
  – Jeg har i hvertfall ikke lyst til å dele navlelo med alle, og jeg må heller ikke provosere for å provosere.
 
 I dag synes Brohjem at landskap er en fin arena å møte publikum i. Han har aldri med mennesker i maleriene sin.
 
– Jeg er glad i opplevelsen av det store, det uberørte. Det gjør at jeg må jobbe med materien. Det er om å gjøre å ikke la seg stoppe av at man ikke kan, som læreren på folkehøgskolen i Ørsta brukte å si. 
 
Fakta
Brohjem har sin utdannelse fra Birmingham institute of Art and Design (BIAD) Bachelor of Art, Oslo Tegne & Male skole. Utsmykninger: Børstad ungdomsskole, Hamar og Lunden skole, Hamar ble utsmykket i samarbeid med samboeren Mona Skjønhaug. Hamar rådhus (kantine), Norsk Tipping, Sparebanken Hedmark, Hamar Kommune. Prosjekt: Bragernes kirke, Drammen. Musikk med kunstrefleksjon «Kunst rett vest». Medlem og styremedlem av Bildende Kunstnere Hedmark, Norske billedkunstnere. Sitter i styret for Østlandsutstillingen.

 

 

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke